Liefde is de weg

Liefde is de weg. Vuur is het element voor vernieuwing
640 426 Definest

Begrijp je het pad van het vuur, dan begrijp je het pad van de liefde.
-Ursula Aerts

Dat is een nieuwe hemel, een nieuwe aarde, een nieuwe wereld, een nieuwe menselijke familie

Hij sprak over vuurlopen en nodigde uit voor de vuurloop, maar zo benoemde hij het niet. Hij sprak over liefde als focus bij alle keuzes in het leven en over vuur als het daarbij horende element voor vernieuwing. Het was een feest van herkenning toen ik bisschop Michael Curry, tijdens het huwelijk van Harry & Meghan, hoorde over liefde en vuur. Ik dacht vooral hoe mooi het zou zijn, als hierdoor nog meer mensen de kracht van de vuurloop zouden durven omarmen. Lees hier je de in het Nederlands vertaalde tekst:

“Stel je een wereld voor waar liefde de weg is. Stel je huizen en gezinnen voor waar liefde de weg is. Stel je buurten en gemeenschappen voor waar liefde de weg is. Stel je overheden en landen voor waar liefde de weg is. Stel je bedrijven en commercie voor waar liefde de weg is. Stel je deze oude, vermoeide wereld voor waar liefde de weg is. Waar liefde de weg is – onzelfzuchtig, opofferend, verlossend.

Als liefde de weg is, dan zal er op deze aarde nooit meer een kind met honger naar bed gaan. Als liefde de weg is, dan zal gerechtigheid op ons neerdalen als een machtige stroom, dan zal rechtvaardigheid als een eindeloze beek vloeien. Als liefde de weg is, dan is armoede verleden tijd. Als liefde de weg is, dan zal de aarde een toevluchtsoord zijn. Als liefde de weg is, dan zullen we onze zwaarden en schilden neerleggen, down by the riverside, en zullen we ons met oorlog niet meer bezighouden. Als liefde de weg is, dan is er ruimte voor alle kinderen. Want als liefde de weg is, dan zullen we met elkaar omgaan, wel, als familie. Als liefde de weg is, dan weten we dat God (Spirit) de bron is voor ons allen, dan zijn we broeders en zusters, kinderen van God.

Broeders en zusters, dat is een nieuwe hemel, een nieuwe aarde, een nieuwe wereld, een nieuwe menselijke familie.

Vuur

En laat ik je zeggen: Salomo had gelijk. Want dat is vuur.

De Franse jezuïet Pierre Teilhard de Chardin was een van de grote geesten van de twintigste eeuw. Jezuïet, rooms-katholiek priester, wetenschapper, geleerde, mysticus. In een van zijn geschriften zegt hij – vanuit zowel zijn wetenschappelijke als religieuze kennis – dat het beteugelen van vuur een van de grootste wetenschappelijke en technologische vindingen van de mensheid is.

Vuur maakte de menselijke beschaving mogelijk. Vuur maakte het mogelijk om eten te bereiden en ziekten te voorkomen. Vuur maakte het mogelijk om ruimten te verwarmen zodat mensen zich over de wereld konden verspreiden, zelfs naar koudere klimaten.

Vuur maakte dat mogelijk. Er zou geen bronstijd, geen ijzertijd en geen Industriële Revolutie geweest zijn zonder vuur. Onze vindingen zijn afhankelijk van vuur en het vermogen van de mens op het op een goede manier in te zetten.

Is er iemand met een auto vandaag? Ik weet dat er ook een paar koetsen waren, maar voor diegenen onder jullie die met de auto kwamen: vuur – gecontroleerd, geharnast vuur – maakte dat mogelijk. In de Bijbel staat – en ik geloof dat dat waar is – dat Jezus over water liep. Maar ik kwam hier niet over de Atlantische Oceaan naar toe gelopen. Gecontroleerde beheersing van vuur in het vliegtuig maakte dat mogelijk.

Vuur maakt het ons mogelijk om te sms’en en te twitteren en te e-mailen en instagrammen en ons op een disfunctionele manier tot elkaar te verhouden.

Vuur maakt dat alles mogelijk. Teilhard de Chardin zei dat vuur een van de grootste uitvindingen van de mensheid is. En hij voegde daar aan toe dat als de mensheid de energie van vuur nogmaals weet te beteugelen, als de mensheid de energie van liefde weet te vangen – dat dat de tweede keer in de geschiedenis zal zijn dat we vuur ontdekken.

Martin Luther King had gelijk: we moeten de liefde ontdekken – de verlossende kracht van liefde. En als we dat doen, dan maken we van deze oude wereld een nieuwe wereld.”

Bron: Michael Curry, bisschop van de Amerikaanse Episcopaalse Kerk. Deel van de preek tijdens de huwelijksceremonie van de Britse prins Harry en Meghan Markle.

Vragen of reageren?
Bel 036 5355388 of schrijf Ursula

Lees ook:
Vuur is de Hoogste Frequentie
Vuurlopen verbindt
Angst als Bron van Kracht
Vuurlopen op School