To firewalk or not to firewalk

640 426 Definest

Het zijn niet onze capaciteiten… maar onze keuzes, die laten zien wat we werkelijk zijn. -J.K. Rowling, auteur

Deelnemers aan onze vuurloop-workshops komen vrijwel altijd met de gedachte om daadwerkelijk over hete kolen te lopen. En hoewel er ook mensen zijn, die zichzelf never nooit over vuur zien lopen, zien we deze mensen ook in onze workshops. Zo organiseerde ik eens een vuurloop voor een Sweet Sixteen, waarvoor ik was gevraagd. Er waren allerlei leeftijdgenootjes en volwassen familieleden, die er in eerste instantie waren voor de jarige. Mooi, want ook bij traditionele vuurlopen loopt niet iedereen over vuur. Wanneer toeschouwers betrokken zijn bij de vuurlopers, dan ervaren ze ook het helende effect ervan. Dat komt mede door de bewezen* verbindende kwaliteit van het ritueel: vuurlopen synchroniseert harten.

Wij denken dat we als geïsoleerde wezens door onze wereld lopen. Deze studie*, evenals een decennium aan laboratorium werk, heeft laten zien, dat dit niet het geval is. -Michael Richardson, psycholoog aan de universiteit van Cincinnati, Ohio

Tijdens het voorbereidende programma betrok ik iedereen bij het ritueel, dat plaats vond op een prachtige open plek in het bos, omringd door grote bomen. Aan het einde van de ceremonie waren het vooral nog de jongeren, die hand in hand over het vuur dansten. Maar ook een aantal volwassenen, waaronder een tante, die mij na afloop opzocht.

Ik voelde letterlijk mijn hart open gaan

Haar grote bruine ogen keken me doordringend aan. “Ik moet je wat vertellen.” sprak ze vol vuur. “Ik kwam niet voor de vuurloop. Niets voor mij, dacht ik. Ik kwam alleen voor de verjaardag van mijn nichtje, maar er gebeurde iets wonderlijks.” Na een diepe adem vervolgde ze: “Ik sta daar in de cirkel om het vuur en kijk naar de kinderen en zie die blote voetjes over de rode kolen bewegen en ik voel mijn hart openen. Ik voelde letterlijk mijn hart open gaan en toen ben ik ook over het vuur gelopen. Bijzonder!”

Het werkt niet om alles te geloven wat we denken

Over het algemeen is er bij elke workshop wel een deelnemer, die niet loopt. Er was eens een teleurgestelde deelneemster. Ze wilde over hete kolen lopen, maar eenmaal bij het vuur voelde ze dat het helend was voor haar om juist niet te lopen. Ze was dankbaar voor haar moed om naar haar gevoel te luisteren, maar ze was teleurgesteld omdat ze nog niet wist hoe het is om over hete kolen te lopen. Ze zou nog een keer deelnemen.

Als expert nodig ik belangstellenden voor onze vuurloop-workshops uit om de keuze om wel of niet te lopen los te laten en zich te laten verrassen. Het werkt niet om alles te geloven wat we denken. We denken het te weten, maar pas wanneer het programma is doorlopen en het pad met kolen gereed is, dient de keuze zich aan. Vuurlopen is een verbindend fenomeen. Vanuit de verbondenheid met al wat is ontstaat er heling. Dan gaat het er niet om dat je loopt, maar om de juiste keuze voor jou op dat moment.

Vragen of reageren?
Bel 036 5355388 of schrijf Ursula

Lees ook:
Liefde is de Weg
Vuur is de Hoogste Frequentie
*Vuurlopen verbindt
Angst als Bron van Kracht
Vuurlopen op School