Zweethut – Inipi

Zweethut – Inipi

Vroeger werden de zweethut-ceremonies door indianen uit Amerika beoefend. Ook zijn er in Europa restanten van inipi’s aangetroffen. De rituelen vonden plaats in het diepste geheim en werden in groepsverband of alleen gepraktiseerd. Vaak is het ritueel verbonden met een visionquest, maar er zijn vele prachtige tradities en verschillende structuren bekend. De intentie komt overeen: heling – harmonie. De meest bekende vorm van bewust zweten in onze moderne samenleving zijn de sauna en het stoombad.

Een gebed

Alle aspecten binnen en rondom de zweethut worden gezien als gebed – medicijn. De structuur van de zweethut, die wordt gevormd door wilgentakken, wordt afgedekt met kleden. De stenen voor de zweethut worden vooraf een aantal uren in vuur verhit. Nadat het vuur is aangestoken en terwijl de stenen worden verhit, is er ruimte en aandacht voor persoonlijke voorbereidingsrituelen. Nadat alle voorbereidingen zijn afgerond, nemen de deelnemers plaats in de zweethut. De verhitte stenen worden in het midden van de zweethut gelegd en de zweethut wordt volledig afgedekt.

Soms worden de hete stenen overgoten met water, waardoor er stoom ontstaat. Tijdens de ceremonie vinden er een aantal gebedsrondes plaats. Op de dag van de zweethut wordt er meer uitleg gegeven aan de schoonheid van alle elementen.

Water gieten

Ursula (Jonge Beer) is in 2000 in Amerika ingewijd tot watergietser door Maria A. Trevizo (Tigua / Mexicaanse). Maria is een afstammeling van de Ysleta Pueblo del Sur van Texas en de Tarascos van Mexico. Ursula heeft zich in meerdere tradities verdiept en gezweet met meerdere traditionele watergieters. Ook maakte zij deel uit van de zweethut-inwijding bij Eva Mack. De zweethut-ceremonies met Ursula zijn een bijzondere samensmelting en integratie van principes vanuit de Pomo-stam, de Berenstam en Sioux traditie.

Wil je een zweethut organiseren met Ursula?
Bel 036 5355388